Print this page

Κράνος Παντελής | Φωτογράφος

Rate this item
(1 Vote)

32fb32web  stamp

Φίλες και φίλοι, Ετοιμαστείτε για κατάδυση (και όχι μόνο) στον "Θαυμαστό Κόσμο" του Παντελή Κράνου... Η μαγεία του βυθού, αλλά και της φύσης μέσα από το φακό μιας μηχανής... Ευχαριστούμε πολύ τον Παντελή για τις φωτογραφίες & την ευγενική σύντευξη του.

 

Από πότε ασχολείσαι με την φωτογραφία;
Η πρώτη μου επαφή με τη φωτογραφία ήταν πριν πέντε χρόνια και ξεκίνησε από υποβρύχια πλάνα. Με τον καιρό επεκτάθηκα και στη στεριανή φωτογραφία, μαθαίνοντας καινούριες τεχνικές, τις οποίες κατάφερα να εφαρμόσω στην υποβρύχια φωτογράφηση με αποτελέσματα, τα οποία πολλές φορές εκπλήσσουν και μένα. Σαν ερασιτέχνης φωτογράφος έχω μάθει πολλά καθαρά από πειραματισμούς, αλλά και μέσα από συνομιλίες με άλλους καταξιωμένους φωτογράφους και φυσικά κάνοντας πολλά λάθη.

 

Τι σημαίνει για σένα η φωτογραφία;
Η φωτογραφία για μένα είναι τρόπος έκφρασης, η πρόκληση να αποτυπώσεις μια στιγμή με τον φακό με τρόπο ελκυστικό και ιδιαίτερο. Η φωτογραφία είναι ο δικός μου τρόπος να εκφράσω κάποιο συναίσθημα που μου δημιουργεί μια κατάσταση ή να μοιραστώ με άλλους τις υποβρύχιες περιπέτειες μας - έναν κόσμο που δυστυχώς λίγοι έχουν την ευκαιρία να βιώσουν.


 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει να ασχολείται με την υποβρύχια φωτογραφία;
Η υποβρύχια φωτογράφιση χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη υπομονή, γιατί οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να ξεκινήσει, αν δεν νιώθει άνετα κάτω από το νερό και χωρίς να είναι καλός γνώστης καταδύσεων με καλή πλευστότητα. Η πλευστότητα χρειάζεται για να αποφεύγονται ζημιές στους υποβρύχιους οργανισμούς και για καλύτερη εστίαση, ενώ η σωστή εκπαίδευση στις καταδύσεις συστήνεται για δική τους ασφάλεια.

 

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς και ποιες τεχνικές λήψεις;
Όταν είχα πρωτοξεκινήσει την υποβρύχια φωτογράφιση είχα αγοράσει την Sea life D1200, αλλά με τα χρόνια και συνεχείς αναβαθμίσεις αυτή τη στιγμή ο εξοπλισμός μου περιλαμβάνει την Canon G12 με housing από χυτό αλουμίνιο και 3 εξωτερικούς φωτισμούς και υποβρύχιο ευρυγώνιο φακό. Οι λήψεις γίνονται πάντα σε πρόγραμμα raw.

 


 

Με ποιόν τρόπο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα προγράμματα επεξεργασίας και ποια προτείνεις;
Οι υποβρύχιες λήψεις εξαρτώνται από ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων: η θέση του ήλιου, η πυκνότητα του νερού, τα ιζήματα, το βάθος -που προκαλεί απώλεια χρώματος- και πολλά άλλα, άρα η επεξεργασία είναι απαραίτητη. Γενικά προσπαθώ κατά τις φωτογραφίσεις να χρησιμοποιώ όσο περισσότερο φως μπορώ για να μειώνεται η επεξεργασία, γιατί διαφορετικά υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιωθεί η φωτογραφία σε υπερβολικό βαθμό και η φωτογραφία να φαίνεται ψεύτικη. Για επεξεργασία, από όλα τα προγράμματα που έχω δοκιμάσει, προτιμώ το lightroom, το οποίο αποδίδει καλύτερα τα υποβρύχια χρώματα χωρίς να αλλάξει την πιστότητα τους και επιπρόσθετα σου δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστείς κάθε χρώμα ξεχωριστά.

 

 

Πού μπορεί να δει κάποιος περισσότερες δουλειές σου;
Όλες μου τις δουλειές τις έχω αναρτήσει στο flickr, ενώ επιλεγμένα πλάνα τα μοιράζομαι και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τα ακούραστα μάτια ασφαλείας μου -τους buddies μου Έβη και Λοΐζο- που με ακολουθούν και με προσέχουν σε όλα τα βάθη. ·

 
Που μπορούμε να σας βρούμε στο διαδίκτυο;

Facebook: https://www.facebook.com/pantelis.kranos?fref=ts
Flickr: https://www.flickr.com/photos/99659059@N04

Read 2210 times Last modified on Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 21:21